Lednové plénum Evropského parlamentu

Pátek 16. 1. 2015,

Lednovému zasedání Evropského parlamentu ve dnech 12. - 15. ledna 2015 dominoval Junckerův balíček a téma Ukrajiny.

Foto: ceskatelevize.cz

Foto: ceskatelevize.cz

Problematika GMO

Evropský parlament v tomto týdnu ve Štrasburku mimo jiné schválil směrnici umožňující členským státům EU na svém území omezit nebo zcela zakázat pěstování plodin obsahujících geneticky modifikované organismy (GMO).

 

Změna v předsdnictví Radě Evropské unie

Poslanci zhodnotili uplynulé italské předsednictví Radě EU a vyslechli si plány Lotyšska, které pomyslnou štafetu přebírá.

 

Předseda Komise Juncker představil svůj "investiční balíček"

Byl zde představen též Junckerův investiční plán, jehož hlavní součástí je Evropský fond pro strategické investice (EFSI), který musí projít legislativním procesem a v případě hladkého průběhu by mohl začít fungovat od června tohoto roku.

 

Poslanci schválili řadi rezolucí

Parlament podpořil celou i řadu rezolucí. Vyjádřil vážné znepokojení nad vysokým počtem rozsudků smrti vynášených egyptskými soudy a odsoudil rostoucí násilí v Libyi, zejména pak útoky a únosy koptských křesťanů. Podporu našla rezoluce o útocích na svobodu médií a na právní stát v Turecku, lidskoprávní rezoluce o Pákistánu či rezoluce o případu Alexeje Navalného.

Zvláště silná pak byla rezoluce o Ukrajině, podle níž by měly být zachovány sankce proti Rusku, EU by měla vypracovat strategii na obranu proti ruské informační válce a poskytnout technickou pomoc Ukrajině rychleji a ve větším rozsahu. Její součástí by mělo být i vysílání poradců a expertů, kteří by Ukrajině pomohli s prováděním reforem.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign