Kulturou proti antisemitismu

Středa 9. 4. 2014,

Zvu své přátele, kteří jsou v Praze a mohou podpořit svojí účastí tuto akci, aby přišli. Svoji podporu vyjadřuji pozváním svých přátel, osobně v tuto dobu budu na setkání s občany v Kyjově, které je dlouhodobě plánované. I v Kyjově se připojíme alespoň v duchu, protože víme, že svoboda není zadarmo, že má své oběti.

Souhlasíme s tím, že antisemitismus je nákaza, která znovu ohrožuje civilizaci. Je třeba se postavit proti těmto tendencím. Díky organizátorům a všem, kteří akci jakkoli podpoří.

Jestliže si také myslíte, že antisemitismus je nákaza, která znovu ohrožuje civilizaci, přijďte a připojte se tak k těm, jimž to není jedno

Česká pobočka Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ) Vás zve do Prahy na veřejnou akci „Kulturou proti antisemitismu“, která se koná v neděli 27. dubna 2014.

Jedná se o „Pochod dobré vůle“ centrem Prahy a následující veřejné shromáždění v sídle Senátu ve Valdštejnské zahradě. Sraz účastníků Pochodu dobré vůle je před 14. hodinou na náměstí Franze Kafky (na rohu Staroměstského náměstí). Odtud projdou částí židovského města, zastaví se na Palachově náměstí před Rudolfinem a pochod zakončí ve Valdštejnské zahradě, kde se připojí k navazujícímu shromáždění. Cílem je vytvořit pokojným a kulturním chováním kontrast k agresivním vystoupením rasistů a společně deklarovat, že antisemitismus do slušné společnosti nepatří. Podobně jako v předchozích letech, kdy se pochodu zúčastnilo několik stovek lidí, bude i letos pochod ztvárněn umělecky, můžeme se těšit na tanec v ulicích i na čtení biblických textů.

Dramaturgie letošního, jedenáctého ročníku vychází z připomenutí tragické minulosti. V režii Lenky Sedláčkové uslyšíme zdramatizované úryvky z autentických svědectví obětí šoa v podání herce Jana Potměšila. Žijící svědek hrůz Osvětimi Dr. Toman Brod ve své promluvě spojí osobní zkušenost s pohledem historika. Na programu se budou podílet další umělci, kteří svou účastí podpoří myšlenku celé akce. Uslyšíme kantora liberecké židovské obce a zpěváka Michala Foršta a jeho hudební přátele. Novinkou bude aktivní účast českých a německých středoškolských studentů.

Pozvání dále přijal místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, ministr kultury Daniel Herman, izraelský velvyslanec Gary Koren a další hosté.

V posledních letech jsme svědky narůstajícího antisemitismu v Evropě i v naší zemi. Touto akcí chceme mobilizovat všechny občany, kterým není tento vývoj lhostejný, a povzbudit je k občansky statečnému postoji. Filosof Edmund Burke kdysi řekl, že k triumfu zla postačí, když slušní lidé nebudou dělat nic. Zveme Vás, abyste společně s námi dali najevo, že jsme se z minulosti poučili.

Mojmír Kallus

Předseda ICEJ ČR  

Další podrobnosti a aktuality naleznete na stránkách www.vsichnijsmelidi.cz.  


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign