Komise dostala právem žlutou kartu - nová směrnice může poškodit ekonomický růst

Úterý 10. 5. 2016,

Národní parlamenty členských států EU vyslaly silný signál Evropské komisi. Parlamentní komory z celkem 11 zemí, včetně obou komor českého parlamentu, vyjádřily negativní stanovisko k návrhu Komise na revizi směrnice o vysílání pracovníků. Ten byl představen v březnu. Členka Výboru pro zaměstnanost a sociální věci Evropského parlamentu Michaela Šojdrová sdělila své výhrady osobně eurokomisařce Thyssenové a ve věci Evropskou komisi též interpelovala.

By Stephane Mignon derivative work: MagentaGreen (Flickr) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

By Stephane Mignon derivative work: MagentaGreen (Flickr) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Komise v návrhu počítá s principem stejné odměny za stejnou práci v jedné zemi, což bude mít podle českého a dalších parlamentů negativní vliv na mobilitu v Evropě. Podle europoslankyně Šojdrové se jedná o zjevný protekcionismus namířený proti pracovníkům z nových členských zemí pod záminkou boje proti tzv. sociálnímu dumpingu.

"Navrhovaná směrnice o vysílání pracovníků může poškodit firmy i zaměstnance. Nejde ale jen o dopady na firmy a zaměstnance, kteří jsou vysíláni. Pokud by byl striktně uplatňován princip 'stejná mzda za stejnou práci ve stejném místě', pak by nepochybně některé menší firmy musely s prací v zahraničí brzy skončit, ale především by šlo o zásah do konkurenčního prostředí.

Stanovisko národních parlamentů postačuje na udělení tzv. žluté karty, což v praxi znamená, že Komise musí návrh znovu přehodnotit. Postoje parlamentů, zejména ze zemí střední a východní Evropy, naznačují, že návrh směrnice bude mít v Radě velké problémy a že v Evropě existuje v této otázce neshoda mezi starými a novými členskými zeměmi. V brzké době se směrnicí bude zabývat Výbor pro zaměstnanost a sociální věci Evropského parlamentu, jehož je Šojdrová členkou.

"V době, kdy je mobilita pracovníku v Evropě velmi nízká - okolo 1,5 %  - a kdy chceme podpořit ekonomicky růst, bychom neměli vytvářet novou legislativu, která situaci zaměstnavatelů ještě více zkomplikuje. V červnu 2016 bude ukončen implementační proces směrnice z roku 2014, která zajištuje minimální srovnatelný standard. Nový návrh Komise je tudíž zcela nadbytečný. Očekávám, že Komise bude na tuto žlutou kartu adekvátně reagovat," uzavírá Michaela Šojdrová.

 

Zdroj fotografie: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6e/European_Comission_HD_%28Retouched%29.jpg


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign