Jubilejní ročník LUX FILM PRIZE vyhrál film Mustang

Úterý 24. 11. 2015,

Vítězem 10. ročníku evropské filmové ceny LUX se dnes ve Štrasburku stal snímek Mustang režisérky Deniz Gamze Ergüven natočený v široké mezinárodní koprodukci Francie, Německa a Turecka. "Jazyk filmu je lidem často srozumitelnější, nežli hlas politiků. Ne náhodou se do letošního finále dostaly tři filmy, které divákům umožňují proniknout do širších souvislostí bytostně aktuálních témat," říká europoslankyně Michaela Šojdrová.

Vítězný Mustang přibližuje zápas nastupující turecké generace toužící po svobodě tváří v tvář rigidním konvencím, Mediterranea ukazuje motivaci a osud afrických migrantů a v neposlední řadě film Urok nabízí sondu do dynamiky nefunkčních vztahů, končících osobní i rodinnou tragédií.

"Cenu LUX považuji právě v dnešní nelehké době za významný příspěvek k posílení evropské vzájemnosti. Nejen proto, že podporuje evropskou kinematografii a zpřístupnění snímků širšímu publiku, ale zejména proto, že pomáhá veřejné debatě o Evropě a jejích hodnotách," upozorňuje místopředsedkyně Výboru pro kulturu a vzdělávání M. Šojdrová.

Všechny tři finálové snímky budou opatřeny titulky všech 24 oficiálních jazyků Evropské unie a v rámci LUX Film Days budou promítány ve všech zemí EU, Českou republiku nevyjímaje.

Cena LUX vznikla před deseti lety z iniciativy Evropského parlamentu a v příštích letech má aspiraci stát se ústřední evropskou filmovou cenou.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign