Jsem ráda, že se Evropa probudila!

Čtvrtek 25. 6. 2015,

Michaela Šojdrová promluvila na plénu Evropského parlamentu k otázce současné migrační krize.

V příštích dnech čeká Evropskou radu další kolo jednání o migraci. Doufejme, že po rozhodnutí o námořní operaci proti pašerákům lidí bude i toto jednání úspěšné. Naši občané to totiž očekávají!

Jsem ráda, že se Evropa probudila, začala jednat a že k tomu přispělo i dubnové usnesení Evropského parlamentu, bohužel médii často redukované jen na otázku povinných kvót, které osobně odmítám. Nejen výkonné instituce EU, ale i orgány členských zemí selhaly a včas adekvátně nereagovaly.

Upozorňuji, že již v prosinci 2014 jsme schválili usnesení, ve kterém jsme vyzvali k ucelenému přístupu k migraci. Nehovoří se v něm o kvótách, zato jsou v něm vyjmenovány kroky k tomu, abychom pomohli zemím EU čelícím největšímu tlaku. Volá po vynaložení adekvátních prostředků na řízení migračních toků. Tedy na posílení ochrany hranic a urychlené zpracovávaní žádostí o azyl a navracení těch, kteří na něj nemají nárok.

EU musí být solidární, ale v první řadě také zodpovědná vůči svým občanům. Musíme s chladnou hlavou rozlišovat mezi uprchlíky z válečných zón čekajícími na naši pomoc a mezi nelegálními imigranty. Nezbytnou podmínkou však je, aby EU byla akceschopná a zabývala se skutečnými problémy.

Chtějme více Evropy tam, kde je to pro naši bezpečnost skutečně důležité a naopak méně tam, kde je to malicherné a lidem nesrozumitelné. Pak sebereme i argumenty různým extremistům, kteří se na současné vlně populisticky přiživují, včetně těch, kteří zde nedávno založili novou frakci.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign