Evropský parlament o kousek blíže k jedinému sídlu

Středa 28. 10. 2015,

Evropský parlament dnes při hlasování o úhrnném rozpočtu Evropské unie na rozpočtový rok 2016 podpořil záměr mít do budoucna jen jedno sídlo. Iniciativu, která po jediném sídle volá, dlouhodobě podporuje i europoslankyně Michaela Šojdrová.

zdroj: EurActiv.com

zdroj: EurActiv.com

„Dnešní usnesení vítám a s radostí jsem ho podpořila. Velmi pozitivně mne překvapilo, jak velkou podporu získalo. Myšlenka jednoho sídla dnes získala nové zastánce,“ uvedla česká europoslankyně.

V přijatém návrhu poslanci zdůraznili, že se Evropský parlament i Rada EU musí zabývat nutností sestavit časový plán pro zavedení jediného sídla, jak již dříve požadovala většina poslanců v několika usneseních, a to za účelem dosažení dlouhodobých úspor v rozpočtu Unie.

Štrasburské sídlo slouží poslancům jednou měsíčně pouze k plenárnímu zasedání, většinu pracovního času tráví v Bruselu, kde se nachází i plnohodnotný zasedací sál. Pendlování Europarlamentu i celého jeho aparátu vyjde minimálně na 114 miliónů EUR ročně (některé zdroje hovoří až o 200 milionech EUR), což kritizuje celá řada poslanců včetně Šojdrové.

„Evropské instituce dnes sídlí v Bruselu, který je centrem dění evropské politiky. Jedno sídlo by přineslo jednoznačný finanční efekt a určitě by se též ulevilo životnímu prostředí. Nemalé finanční prostředky by EU mohla využít daleko účelněji, obzvláště v době trvající uprchlické krize,“ vysvětluje Šojdrová.

Iniciativa „Single Seat“ přitom existuje již od roku 2010 a získává stále více příznivců.

„Štrasburk je symbolem poválečného usmíření Němců s Francouzi, které stálo u základů evropského sjednocování. Na to bychom neměli nikdy zapomenout. Mladí lidé dnes chápou evropskou vzájemnost jako samozřejmou, a proto bych se nebála tento symbol opustit. Myslím, že štrasburské sídlo Parlamentu by se mohlo stát domovem některé z univerzit vychovávající mladé Evropany,“ uzavírá Michaela Šojdrová.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign