Evropský parlament k obchodování s emisními povolenkami

Středa 8. 7. 2015,

Evropský parlament dnes podpořil vytvoření a uplatňovánní Rezervy tržní stability (MSR) pro systém EU pro obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Svoji pdporu návrhu vysvětluje europoslankyně Michaela Šojdrová:

zdroj: idnes.cz

zdroj: idnes.cz

"V současné době přebývá na trhu přibližně 2 miliardy emisních povolenek. Jak víme, stojí za tím důsledky hospodářské krize, ale i další faktory.Tento fakt negativně ovlivňuje nejen dražební cenu samotných povolenek, ale i motivaci provozovatelů k investování do ekologicky šetrnějších opatření. Právě z tohoto důvodu jsem se rozhodla podpořit návrh Rozhodnutí o vytvoření rezervy tržní stability.

Od rezervy si slibuji, že významně zlepší předvídatelnost a stabilitu trhu a bude představovat i motivaci k investicím do ekologických inovací. V důsledku toho by mělo docházet i k postupnému snižování emisí. V neposlední řadě bude představovat v dnešní době vítané a především žádoucí sladění mezi průmyslovou politikou a politikou životního prostředí.

Na závěr bych ráda uvedla, že oceňuji konečnou podobu této zprávy i v souvislosti se závěrečným vyjednáváním o obsahu, ve kterém došlo k zahrnutí kompenzačních podmínek důležitých pro Českou republiku."


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign