Europoslankyně Šojdrová: Kvůli přerozdělení portfolia eurokomisařů v oblasti vzdělávání mohou nastat problémy

Středa 3. 12. 2014,

Brusel/ Iniciativy Evropské komise v oblasti vzdělávání mají háček, upozornila na úterní konferenci Investing in Education and Lifelong Learning v Evropském parlamentu europoslankyně Michaela Šojdrová. Došlo totiž k přerozdělení kompetencí eurokomisařů v oblasti vzdělávání, mládeže, výchovy k občanství a výzkumu. Nově se o ně dělí hned tři z nich ‒ Marianne Thyssen, Dimitris Avremopoulos a Tibor Navraczicz.

Europoslankyně Michaela Šojdrová na konferenci s Dirkem Van Dammem ze sekce pro vzdělávání a výzkum v OECD

Europoslankyně Michaela Šojdrová na konferenci s Dirkem Van Dammem ze sekce pro vzdělávání a výzkum v OECD

"Kvůli přerozdělení zatím záměry komisařů nejsou zřejmé. Ještě je nepřišli prezentovat do Evropského parlamentu na náš výbor. Problém je v tom, že od sebe nelze oddělit podporu vzdělávání od podpory mládeže z hlediska jejich odborné praxe, od podpory dalšího vzdělávání a od výchovy k občanství," postěžovala si místopředsedkyně Výboru pro kulturu a vzdělávání Michaela Šojdrová. Na druhou stranu ale dodala, že cíle do roku 2020 se nezměnily, pouze je třeba je sledovat z pohledu aktuálních dat.

"V tomto směru bychom měli spolupracovat s Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která přináší velmi aktuální výsledky, a její výzkumy považuji za vysoce kvalitní," navrhla europoslankyně. Sama spolupracovala čtyři roky s Dirkem Van Dammem ze sekce pro vzdělávání a výzkum v OECD, který na konferenci prezentoval mimo jiné výsledky šetření gramotnosti dospělých (PIAAC) a upozornil na stále větší autonomii škol i decentralizaci vzdělávacích systémů. „Výzkumy od této organizace poskytují velmi užitečné podklady a doporučení, která se vyplatí sledovat," dodala Michaela Šojdrová.

Jak europoslankyně dále uvedla, všechny cíle Evropské Komise v zaměstnanosti, výzkumu, klimatických změnách, vzdělávání a boji s chudobou a sociálním vyloučením jsou spolu úzce provázané. Právě kvalita a výsledky vzdělávání mají na dosažení navržených indikátorů pro jednotlivé cíle zásadní vliv. Finančními nástroji pro podporu vzdělávání a zaměstnanosti jsou programy: ERASMUS+, Záruky pro mladé a Evropa pro občany. A jak europoslankyně Šojdrová doplnila, bude pečlivě sledovat, jak budou jednotliví komisaři k využívání  těchto nástrojů přistupovat.

Konferenci pořádala evropská organizace SOLIDAR sdružující nevládní organizace, které bojují za prosazování sociální spravedlnosti v Evropě i ve světě. Celkem ji tvoří síť 60 členských organizací se sídlem ve 27 zemích, kromě pěti z nich všechny pocházejí ze zemí EU. Jejich sdílenými hodnotami jsou solidarita, rovnost a participace.

 


KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign