Důsledky ruské války pro EU

Čtvrtek 28. 4. 2022,

Poslanci Evropské strany lidové v Evropském parlamentu se sešli v Praze, aby jednali o důsledcích ruské války pro Evropskou bezpečnost.

„Česká republika se s příchozími uprchlíky vypořádala výjimečným způsobem. Praha posílala těžké zbraně na Ukrajinu a byla důležitým hybatelem silných a jednotných evropských sankčních balíčků proti Rusku,“ řekl Manfred Weber, poslanec Evropského parlamentu a předseda frakce Evropské strany lidové v Evropském parlamentu.

Důsledky ruské války pro zemědělství v EU

 

V době, kdy se ukrajinská pole přeměnila v bojiště, je zajištění potravinové soběstačnosti naprostou prioritou EU. Ukrajina je obilnicí světa.

„Když letos nedodá pšenici a ječmen, hrozí hlad až 40 milionům lidí především v Africe a na Blízkém východě.  Proto EU podpoří naše zemědělce a nenechá 4 miliony hektarů půdy ležet ladem,“ vysvětlila europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL, EPP), členka výboru AGRI Evropského Parlamentu.

„Ukrajinská válka přinutila EU přehodnotit některé aspekty společné zemědělské politiky. EU proto podpoří zemědělce také tím, že se nyní nebudou zpřísňovat povinné ekologické postupy a odloží se chystané změny v oblasti používání pesticidů. Je nezbytné, aby evropští zemědělci v kontextu války na Ukrajině využili každý hektar zemědělské půdy k produkci potravin,“ dodala.

Tisíce ukrajinských dětí se staly ruskou válečnou kořistí

Podle Dětského fondu OSN UNICEF konflikt na Ukrajině znamená bezprostřední ohrožení života a duševního zdraví pro 7,5 milionu dětí. Války takového rozsahu nezůstávají bez dětských obětí na životech. V zemi je ostřelována kritická infrastruktura včetně vodovodních systémů, zdravotnických zařízení a škol. 

„Podle informací ukrajinského ministerstva školství, ruští vojáci odvlekli násilím z Ukrajiny nejméně 10.000 ukrajinských dětí. Jde o další ukázku ruské brutality a nehumánnosti vůči ukrajinskému obyvatelstvu. Proto jsem zahájila jednání ve spolupráci s pracovní skupinou Evropského parlamentu pro práva a dětí a Dětským fondem OSN UNICEF o navrácení těchto dětí,“ řekla europoslankyně Michaela Šojdrová

Po ruské invazi na Ukrajinu EPP vyzvala k urychlenému přerozdělení několik milliard neutracených eur z rozpočtového období   2014-2020 na Kohezní akci pro uprchlíky v Evropě (CARE). Evropský parlament minulý měsíc (23.3.) toto schválil. Jde o důležitý zdroj financování pomoci ukrajinských válečných uprchlíků.

„Česká republika se stala příkladem dobré praxe pro ostatní země EU, co se týče integrace ukrajinských dětí a studentů do škol a volnočasových aktivit. Musíme si uvědomit, že čím více pomůžeme dětem vrátit se do normálního života a vzdělávacího systému, tím snadnější bude pro ně návrat do vlasti. Od letošního roku Česká republika čerpá z Fondu oživení   172 miliard korun na investice pro obnovu ekonomiky. Dnes se nám hodí i na pomoc pro budování zařízení pro uprchlíky nebo právě na integraci ukrajinských dětí,“ řekla Šojdrová.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Galerie:


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign