OBHAJUJI BEZPEČÍ PRO DĚTI

Čtvrtek 9. 5. 2024,

Děti patří mezi nejzranitelnější skupiny naší společnosti.  Migrační krize, ruská agrese na Ukrajině, ale i rostoucí problém kyberšikany a sexuálního zneužívání podtrhují naléhavost boje za práva dětí – online i off-line. 

Vzdělávání a problematice sociálně-právní ochrany dětí se věnuji celou svoji politickou kariéru, více než 20 let.  Hned na začátku svého mandátu v Evropském parlamentu v roce 2014 jsem začala pracovat ve skupině pro práva dětí – Children Rights Intergroup. Tématu ochrany dětí se věnuji i v roli místopředsedkyně Výboru pro kulturu a vzdělávání. Myslela jsem si, že po letech zkušeností, mě v tomto oboru už nemůže nic překvapit.  Jak to, tak bývá, hluboce jsem se mýlila.

Násilné deportace ukrajinských dětí do Ruska

Když jsem se na začátku ruské agrese v roce 2022 poprvé dozvěděla  o Putinových dekretech, které umožňují rychlou adopci, byl to pro mě varovný signál. Záhy potom přišly zprávy o násilné deportaci ukrajinských dětí do Ruska. Připomnělo mi to doby, kdy Hitler unášel naše československé děti a posílal je na "převýchovu". To samé dnes dělá Putin. Začala jsem proti tomu aktivně vystupovat v Evropském parlamentu. Nejprve sama, posléze se přidali další kolegyně a kolegové. 

Po návratu z Ukrajiny, kde jsem byla týden společně Arcidiecézní Charitou Olomouc, se moje přesvědčení, že musíme dělat více, ještě posílilo. Co je důležitější než ochrana dětí a jejich navrácení zpět k jejich rodinám. Vždyť jsou budoucností Ukrajiny. 

Podařilo se mi iniciovat hned několik debat a usnesení Evropského parlamentu na násilnou deportaci ukrajinských dětí nebo případy mučení dvou chlapců Tyhrana a Mykyty. Jednala jsem přímo s Mezinárodním výborem Červeného kříže o jejich zapojení při navracení dětí. Při této příležitosti jsem jim také předala seznam politických vězňů, abych zkontrolovala jejich aktivitu. U nás v ČR jsem měla také možnost zaštítit letní tábor pro ukrajinské chlapce z dětského domova Živá Perla v Bortnykách. 

V neděli 17. března 2024 to byl už rok od doby, kdy Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskou zmocněnkyni pro práva dětí Marii Lvovou-Belovou. Ti jsou obviněni z odpovědnosti za válečné zločiny nezákonné deportace a přemístění dětí během rusko-ukrajinské války. Zcela alarmující je, že během posledních dvou let nechala Moskva násilně deportovat tisíce ukrajinských dětí. Kyjev odhaduje, že se v současnosti na okupovaných územích Ukrajiny, Rusku či Bělorusku nachází téměř 20 tisíc dětí.

Svými aktivitami v boji na ochranu dětských obětí války jsem navázala na svoji aktivitu z předchozího mandátu na pomoc dětem z uprchlických táborů v Řecku

Boj proti pandemii kyberšikany 

Stejně jako je třeba děti chránit před válkou, je třeba za jejich bezpečnost bojovat i v online prostoru. V celosvětovém měřítku uvádí každé třetí dítě zkušenost s online šikanou. A pandemie tuto situaci nezlepšila. Již více než pět let je kyberšikana trvale největším problémem mladých lidí. Osobně vedu dialog s největšími platformami jako je Meta, X nebo Snapchat o jejich povinnostech zajistit bezpečné prostředí online a stahovat škodlivý obsah. 

V Evropském parlamentu podporuji iniciativu za rozšíření seznamu trestných činů EU o nenávistné projevy. Vzpomínám si na emotivní návštěvu Jackie Fox ve Štrasburku, jejíž dcera byla 21 let, když spáchala sebevraždu kvůli kyberšikaně. Co mohlo začít jako žert, stálo mladou dívku život.

Jen v roce 2021 bylo na celém světě nahlášeno 85 milionů fotografií a videí zobrazujících sexuální zneužívání dětí a mnoho dalších nebylo nahlášeno. V případě nařízení o boji proti sexuálnímu zneužívání dětí online se mi bohužel nepodařilo získat dostatečnou podporu k prosazení zavedení výjimky koncového šifrování zpráv pro odhalování sexuálního zneužívání dětí online. V návrhu převážila ochrana práv uživatelů nad ochranou dětí. Na otázku, co je důležitější mám jasno - bezpečí dětí. 

AI a pohřešované děti

V neposlední řadě to je také využití nových technologií při hledání pohřešovaných dětí. Každý rok je v EU zaznamenáno přes 250 tisíc pohřešovaných dětí. To znamená každé dvě minuty jedno pohřešované dítě, často v ohrožení života. Společně s mojí frakcí EPP se mi podařilo prosadit, aby technologie umělé inteligence bylo možno použít právě v těchto případech. 

 


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign