Aktuality z plenárního zasedání: představení eurokomisařů, bioetika i Ukrajina

Sobota 20. 9. 2014, Michaela Šojdrová

Od 15. do 18. září zasedalo ve Štrasburku 3. plenární zasedání. Kromě hlasování o technických návrzích typu uvolnění prostředků z fondu na vyrovnávání se s globalizací jsme se především připravovali na slyšení komisařů. 

Zdroj fotky: evropsky-parlament.cz

Zdroj fotky: evropsky-parlament.cz

V úterý ráno se na společnou snídani českých europoslanců přišla představit paní ministryně Jourová, na přípravných jednáních výborů pro životní prostředí, kulturu a vzdělávání a ženská práva jsme pak připravovali otázky, jež budou při slyšení pokládány za klub evropských lidovců. Na přípravě kulturního výboru jsem získala první stínové zpravodajství ke sdělení komise o evropském kulturním dědictví, navíc jsem se stala zastupující členkou správní rady francouzské prestižní školy ENA.

Mimo to jsem se zúčastnila zakládající schůze pracovní skupiny ELS pro bioetiku – v ní se budeme zabývat návrhy legislativy v oblasti zdraví a vědy, a srovnávat, zda je v souladu s etickými hodnotami, jež vyznáváme. V úterý jsme také hlasovali o asociační dohodě EU s Ukrajinou. Jsem ráda, že jsem mohla podpořit tento dokument, který otevírá cestu k větší hospodářské spolupráci, ale i ke stabilizaci a demokratizaci poměrů na Ukrajině.  Evropa tím potvrzuje, že má zájem o mír a prosperitu ve svém okolí.

Náš poslanecký klub zasedal tento týden třikrát – diskutovali jsme vedle aktuální přípravy nové Komise především lidskoprávní témata – situaci křesťanů v Iráku a vývoj na východní Ukrajině. Jde o to, koho náš klub podpoří jako letošního laureáta Sacharovovy ceny Evropského parlamentu. Já sama po rozvažování volím představitele křesťanské komunity v Mezopotámii, kteří potřebují vedle našich modliteb i morální a materiální podporu.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign