5 zpráv tohoto týdne z Evropského parlamentu, které byste neměli minout

Sobota 25. 10. 2014,

Týden 20. až 24. října byl v Evropském parlamentu opět velmi nabitý. Došlo ke zvolení nové Evropské komise, schvaloval se rozpočet EU na rok 2015, rozpadla se a znovu ustanovila euroskeptická frakce Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD), schvalovaly se také tři důležité lidskoprávní rezoluce. V neposlední řadě jsme na půdě parlamentu ve Štrasburku přivítali také návštěvníky z Vacenovic, kteří předvedli působivé folklórní vystoupení.

Tato pozvánka lákala pracovníky parlamentu na lidové vystoupení

Tato pozvánka lákala pracovníky parlamentu na lidové vystoupení

 

  1. Zvolení Evropské komise

V pondělí večer předstoupili poslední dva kandidáti na komisaře před poslance a prošli tříhodinovým grilováním. Oba prokázali, že do Komise patří. Slovinská kandidátka na eurokomisařku pro dopravu, Violeta Bulcová se postavila za ekologičtější dopravu, férovou soutěž mezi dopravci nebo přesunu větší části dopravy na železnice. Slovenský komisař Maroš Šefčovič bude mít na starosti energetickou unii. "Prokázal, že má dlouholeté a bohaté zkušenosti z Evropské komise," zhodnotila jeho výkon europoslankyně Michaela Šojdrová.

Evropský parlament pak ve středu většinou 423 hlasů schválil novou Evropskou komisi pod vedením předsedy Jean-Claude Junckera. "Tým předsedy Junckera se zkušeností z vysoké národní i evropské politiky mě naplňuje optimistickým očekáváním, že své povinnosti a vytyčené cíle zvládne," dodává Michaela Šojdrová z KDU-ČSL. 

  1. Schvalování rozpočtu EU na rok 2015

Evropští poslanci ve středu hlasovali o návrhu rozpočtu Evropské unie na příští rok. Výdaje do kultury a vzdělávání by se oproti letošnímu roku měly navýšit. Hlavní finanční nástroj na podporu vzdělávání v EU, program Erasmus+, dostane o 30 milionů eur víc, celkem 1 346 milionů eur v závazcích. Na kulturu celkově půjdou 2,9 miliardy eur, tedy o 70 milionů více než letos.  

  1. Podpora lidskoprávních rezolucí týkajících se Mexika, Ruska a Ázerbájdžánu

"Svým podpisem lidskoprávní rezoluce o zmizení 43 studentů pedagogiky v Mexiku, kteří jsou pohřešování od 24. září tohoto roku, jsem chtěla vyjádřit svoji podporu k zachování lidských práv a demokratického systému v Mexiku," vysvětlila europoslankyně Šojdrová.

Své podpisy připojila také pod rezoluci o porušování lidských práv v Uzbekistánu a rezoluci týkající se úmyslu soudně zrušit ruskou nevládní organizaci Memoriál pro ochranu lidských práv politických vězňů.

  1. Rozpad a obnovení euroskeptické frakce

V minulém týdnu došlo k dočasnému rozpadu euroskeptické frakce EFDD, kterou vede britský kontroverzní politik Nigel Farage. Tento týden se znovuobnovili díky přistoupení nezařazeného polského europoslance Roberta Jaroslawa Iwaszkiewicze, který je nicméně známý pro své antisemitské výroky a podporu hrubého zacházení se ženami.

  1. Folklórních vystoupení Vacenovických v Parlamentu

Milá návštěva z Vacenovic na jižní Moravě zavítala do sídla Evropského parlamentu ve Štrasburku. V úterý oblékla typické moravské kroje a zpestřila europoslancům den svým vystoupením i ochutnávkami vlastních dobrot.


Chcete vědět aktuality z mého působení v Evropském parlamentu i v Česku?

Poslanecký klub ELS
Evropský parlament
KDU-ČSL

Michaela Šojdrová, © 2024 · Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů | RSS kanál | Změnit nastavení cookies

Hexadesign